woensdag 31 juli 2013

De moestuin


Sinds we hier wonen het ik een aantal keer een moestuin gemaakt, het schiet er ook wel eens een paar jaar bij in, door drukte met andere dingen. Want ja een moestuin is best bewerkelijk, vooral in volle grond.
Speciaal voor mij?!!
Dit jaar wou ik graag weer eentje maken, maar Frank vond dat we nog duizend en een andere dingen hadden te doen en zag het niet zo zitten. Maar goed het leek mij wel leuk weer een keer. Dus na een beetje door zeuren begonnen we samen aan het weg spitten van de mesthoop. En zwaar klusje, vooral bij de delen waar al gras over heen was gegroeid mijn rug begon flink te protesteren.

De oude situatie, met het hek nog op de oude plek.
Het hele stuk moest ook nog worden omgespit... dat was me even te veel allemaal en hadden een plaatselijke loonwerker gevraagd of hij dat wilde doen..... In de tijd dat we wachten was Frank ondertussen aan de kas begonnen, die was ook nodig toe aan onderhoud. Maar helaas de loonwerker kwam niet op dagen.


We kunnen ook bakken maken opperde ik, makkelijker geen gespit. Wij opzoek naar hout, maar dat we met de aanhanger rond reden. Bedacht ik we kunnen wel de oude vloer van onze oude winkel voor de bakken gebruiken en zo werden die gerecycled. Alleen Frank wou ze ook nog op een andere plek hebben.
Huidige situatie en ondertussen alles flink gegroeid door het mooie weer van de laatste tijd!!

Nou ja met Russells niet echt een goed idee, dus het hek moest ook nog verplaatst worden. De oude mesthoop hebben we leeg geschept in de bakken, dat lag er al een aantal jaren en was ondertussen hele mooie grond geworden. Tegen de tijd dat ik wat in de grond kon zetten was het half juni. Zaaien was niet echt een optie meer. Bij de Welkoop, Intratuin en markt plantjes gehaald en in de bakken gezet. Nog wat spinazie, sla, en wat andere dingen die nog konden gezaaid.
De mooie oude perenboom

Nu met het warme weer schiet het de grond uit allemaal en eten we dagelijks verse groente uit eigen tuin. De bakken werken fijn, een stuk minder arbeidsintensief dan op de volle grond. Alles slaat prima aan.
Heb diverse soorten sla staan, bietjes, andijvie, snijbiet, rabarber, radijs, prei, spinazie, twee soorten pompoenen, knoflook, aarbeien, koolrabi, boerenkool, paksoi, spruitjes, raapstelen en heel veel soorten kruiden.

En nu hard door eten.... voor alles doorschiet...




dinsdag 30 juli 2013

Rondje Groningen


Zondag zijn hebben we even rond getoerd in de provincie Groningen. Even wat anders dan ons op schilderwerk en klussen te storten, door de warmte de laatste tijd vind ik het behoorlijk afzien, je wil het graag af... maar af en toe laat het weer het niet helemaal toe om lekker door te gaan. We hebben immers ook nog vakantie en even weg is soms wel even lekker een aangename afwisseling.



We hebben een bezoekje gebracht aan Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en Menkema Borg in Uithuizen, er lag daar een foldertje van bij het Openluchtmuseum en lag niet al te ver bij elkaar vandaan, helaas hadden we nog maar 20 minuten voordat ze gingen sluiten en hebben we alleen door de tuin gelopen.

De dag ervoor had ik in Apeldoorn bij de Fotovakschool een Canon EOSworkshop gevolgd, ik heb in april een nieuwe camera gekocht een Canon EOS 600D, die stond al jaren op mijn verlanglijstje. Nadat onze oude camera door een ongelukje het begeven had tijdens een vakantie, heb ik tijden met Canon Ixus 210 gefotografeerd, maakt ook mooie foto overigens maar je kunt niet echt lekker inzomen. Foto van de pups maken was er niet simpel mee....

Ben erg blij met mijn nieuwe camera, ze boden er een workshop aan voor € 25,= en dat is best interessant. Vooral omdat je ook meer inzicht krijgt in het creatieve gedeelte van de camera. De mogelijkheden die er op zitten enorm. Was gezellig en leerzaam dagje, ook wel heel technisch, allerlei getallen en termen vlogen om de oren... moest het allemaal even laten bezinken.


Frank haalde me op uit Apeldoorn en zat en geuren en kleuren te vertellen wat ik geleerd had.... moest wel lachen... hij wist alles al en keek hem verbaasd aan.... haha ja hij zei je hebt het nooit gevraagd... Oh ik wist niet dat hij dit allemaal al wist... dus ja het kwam dus ook niet in mij op om het te vragen. Maar ik kan er erg mee experimenteren, maar dat technische deel met al die termen.... maar goed ik heb weer wat bij geleerd.
Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum
Was ooit Frank zijn hobby fotograferen, had dat wel net verkering kregen al een hele mooie camera, had zich er toen al erg in verdiept.

Zondag kon ik dus mooi even in de AV stand van de camera aan de slag, ja je hebt hem natuurlijk niet om alleen in de automatisch stand te laten staan. Ik fotografeer zelf veel in de M stand binnen in huis, maar goed de man die lees gaf zei moest je veel kennis van zaken hebben..... ach ze lukken best redelijk moet ik zeggen, vooral omdat ons huis vrij donker is en in de automatische stand niet alles mooi overkomt.

Menkema Borg in Uitzhuizen Gr.



maandag 22 juli 2013

Werkstop

De hittegolf legt hier de boel even plat, het verfwerk zou er nu niet mooier op worden... helaas het is niet anders. We zijn nog wel even in de deel bezig geweest, daar is het eigenlijk nog redelijk goed uit te houden, het rieten dak van ons huis houdt daar de warmte aardig tegen.

Vandaag zoeken we lekker verkoeling van het water, het is me even te warm allemaal, van mij mag wel iets koeler. Gisteren dacht ik nog wij zijn als Hollanders niet echt gewend om het tempo te verlagen. In warme landen passen ze gewoon hun tempo aan.


Vandaag doen we dat ook maar het is tenslotte ook nog vakantie.

Geniet er allemaal van .... het duurt in Nederland vaak maar even.

Liefs Monique


zondag 21 juli 2013

Te warm om te verven....

De hele week zijn we druk in de weer geweest met het verfwerk, no stop wel.... Een hele klus nog, door al die kleine raampjes... het zijn ook nog een schuiframen, luiken, deuren en lijsten.
Alles is nu geschuurd, geplamuurd en in de grondverf. Klaar om geverfd te worden.

Waren moedig begonnen... maar je hebt van die momenten dat je even inzakt.... De voordeur had ik helaas iets te dik opgezet... en zakker in de verf... niet echt mooi. Dat moet ik nog herstellen.

Hadden wat luiken plat neergelegd. Vogel er op gezeten zag je allemaal kleine vogelpootjes... en dan die kleine vliegjes.

Dan baal ik best wel eventjes. Maar goed we gaan moedig verder. Vandaag was het echt te warm weer om te schilderen. Maar schuren en plamuren lukt wel. Dus in de schaduw verder met de klus.
In huis staat even niks recht en alles stoffig

Alles staat tegen elkaar open hier in huis, het stikt momenteel van de vliegen binnen. Heb her en der maar wat gaas opgehangen en vliegenslingers om ze buiten te houden. Helemaal ontkom ik er niet aan hier. Lang leve het platte land.

Hopelijk daalt de temperatuur binnenkort weer wat, om echt goed door te kunnen. In huis staat niks meer recht en lekker stoffig. Maar even door bijten nog, een voordeel het verfwerk houdt hier stuk langer dan waar we vroeger woonde, langs de kust ... daar kon je om de drie jaar weer aan de bak.

donderdag 18 juli 2013

Buitenboel een lik verf

We hebben momenteel drie weken vakantie, daarna begint Frank voor zichzelf en ik heb ook de nodige plannen.... daarvoor moet nog het een en ander gebeuren. Frank heeft zich op de deel gestort.
De voordeur. De lijsten staan nog in de grondverf. De slechte stukken worden vervangen door Belgisch hardsteen.

Ik ben lekker buiten aan de gang gegaan. De buitenkant van het huis was nodig toe aan een lik verf. Er zijn nog wat slechte stukken in het houtwerk bij de deurlijst onderaan, die ik graag wil vervangen voor Belgisch hardstenen dorpel.
Niks met het verfwerk te maken, maar de Annabellen bloeien momenteel prachtig naast het huis.
Lekker druk bezig met schuren, plamuren en verven.

We boffen met het weer. In de schaduw is het goed te doen.

zondag 14 juli 2013

Eerste sla uit eigen tuin

Van de week de eerste sla uit mijn eigen moestuintje geplukt. Was erg laat met mijn moestuin dit jaar, maar heb wat plantjes gekocht en nog wat gezaaid wat nog kon, onder tussen was het namelijk half juni.

Met deze warme dagen zie je het groeien. Versierd met wat viooltjes, ja zelfs die zijn eetbaar en smaken heel zacht dus geen straf en staat nog eens mooi.


De kinderen denken er anders over, mam je denkt toch niet dat we bloemen gaan eten....

vrijdag 12 juli 2013

Onze oude kas

Dat we hier kwamen wonen stond er een oude kas in de tuin. De oude bewoonster was een echte tuinliefhebster, die de hele dag in haar tuin door bracht. Helaas woonde ze er een aantal jaren niet meer en was de tuin behoorlijk overwoekerd door zevenblad. Waar nu de paardenbak staat stond een heel bos en daar stond ook de kas.
Kas in het voorjaar met hek nog op de andere plek. Foto genomen van af het huis, met op de voorgrond oude perenboom

Frank heeft hem daarna verplaatst naar een andere plek. Heb daar jaren een moestuin gehad, als we dat jaar er de tijd voor hadden en anders sloegen we gewoon periodes over, soms kwam het er gewoon niet van. Het was ook wel even geleden dat ik daar een moestuin had, maar dit jaar dacht ik vind het wel weer een keertje erg leuk.

Vier jaar lang had ik geen voet meer in de kas gezet, daarvoor zaten we er vaak met zijn tweetjes uren te kletsen even weg van de buiten wereld, het had iets van ons hutje. Alles zat onder de spinnenwebben, oude kaarsjes, stallamp en lege fles wijn herinnerde me aan vervlogen tijden. De onderkant van de kas werd erg slecht geworden.

Met wat gemopper omdat Frank andere plannen had.. en eigenlijk een moestuin dit jaar niet zag zitten, begonnen we aan het leeg scheppen van de mesthoop, daar zou de moestuin komen. Maar tijdens het spitten liep Frank de kas in en begon aan het houtwerk van de kas te trekken... het was vergaan. Voor ik het wist was hij daar begonnen.

We hadden nog wat hout liggen en zo kreeg de kas een nieuwe onderkant. Omdat het geen hard hout is de onderkant geteerd net als het houtwerk van de boerderij.
De situatie nu, hek verplaatst. Links de moestuin en rechts mijn waslijn.

Onder tussen was mijn rug behoorlijk pijnlijk van het spitten. Dat we een loonwerker belde om de moestuin om te ploegen. Helaas die kwam niet......

Frank heeft nu bakken voor me gemaakt en daar hebben we oude stalmest en compost in geschept en daar heb ik nu mijn moestuin in gemaakt, op zich wat makkelijker dan in de volle grond. Niet helemaal op de oude plek, dus hek moest ook nog verplaatst worden om alles Russell proof te maken. Dat het hek er nog niet stond dachten ze echt wat is dit voor leuke spitplek.

Ondertussen groeien mijn tomaten, pepers, komkommers en wat zaailingen goed in mijn kas.

Zo is ons oude hutje weer in ere hersteld. Heerlijk om er even te zijn, valt de wereld van me af.

woensdag 10 juli 2013

Paar daagjes tussen uit


Zondag zijn we er een paar daagjes tussen uit geweest met zijn tweetjes. Afgelopen maandag waren we 25 jaar getrouwd. De laatste jaren waren roerige jaren dat we een beetje aan het dubben waren, wat doen we. Vieren we het wel niet. Maar om de dag helemaal in stilte voorbij te laten gaan vonden we ook niet leuk.

Dus zijn we lekker richting mijn ouderlijk huis vertrokken. Lekker de daagjes aan de kust door gebracht met zijn tweetjes. Maandag een heerlijk dagje in de cabrio van mijn vader rond gereden, richting IJsselmeer. Even Broek in Waterland bezocht.

Vind het een heel bijzonder plaatsje zo onder de rook van Amsterdam. Zo wonderlijk hoe rustig en sereen daar alles nog is, als je over de weilanden kijkt kun je Amsterdam zien liggen, maar daar merk je weinig van de drukte van de stad. Net of de tijd er jaren heeft stil gestaan. De huizen zijn er zo mooi, al die kleuren schilderwerk en dat prachtige houtsnijwerk, Holland op zijn mooist!!

's Avonds lekker met zijn tweetjes uit eten geweest in Bergen. Een paar tafels verder van ons zat een stel met  mooie herdershond. Af en toe (de meeste mensen zaten op het terras en binnen was het betrekkelijk rustig) liep de hond even het restaurant rond en kwam heel schattig naast Frank zitten. En zo ontstond er een gesprek met zijn eigenaren. Frank vroeg of ze er ook gezellig bij kwamen zitten, allebei hadden we ons eten al op, nog wat na drinken.

En zo hadden we een hele leuke gezellige avond, met twee mensen met ook een bewogen leven. Ze hadden net een emigratie naar Spanje achter de rug, maar toch weer terug gekeerd naar Nederland. Zij was ooit directeur op haar 22ste van een bedrijf dat ze eigenlijk in de schoenen werd geworpen door het overlijden van haar vader, maar waar ze zich totaal niet in thuis voelde, wat haar uiteindelijk parten begon te spelen in het leven. Ze verkocht het bedrijf en was blij dat ze nog steeds de busjes zag rond rijden, het bestond nog steeds dat al het werk van haar ouders niet verloren was gegaan.

Haar gezondheid speelde parten.... ze kreeg kanker. Wat een behoorlijke klap voor haar was dat ze het niet trok psychisch daar in Spanje... ze zei er was niets wat dan vertrouwd is. Haar man 12 jaar jonger dan haar, had ze gezegd dat hij maar een ander moest zoeken. Ze hadden samen een zoon. Zij trok terug naar Nederland hij bleef een jaar langer, maar kwam uiteindelijk weer terug bij haar. Gelukkig hadden ze hun oude huis verhuurd en daar trekken ze weer in.

Alles behalve saai dus,bij ons was het ook alles behalve saai. Bewogen, soms orkaankracht, maar bovenal soms een grote levensles. Wij staan weer voor een nieuwe uitdaging we beginnen binnenkort weer voor ons zelf. Het leven te kort om het niet met hart en ziel te doen. Onder tussen was het na ene dat we afscheid namen.

Vandaag zijn we weer richting huis vertrokken ook weer lekker. Weg zijn heerlijk, maar thuis ook weer erg lekker.

Heb wel erg veel foto geschoten daar in Broek in Waterland, dat ik ze maar even bij elkaar heb gevoegd. Er is daar ook zo veel moois te zien!!